Van oud bankgebouw tot modern centrum

De Cultuurbank in Best is een project dat bol staat van de verhalen en historie. Wat ooit een plek was voor financiële transacties, is nu een bruisend centrum van kunst, cultuur en ontmoeting. Het was een groot en complex project, waarbij we het hele pand van top tot teen hebben gestript en weer opnieuw hebben opgebouwd.

Het hele gebouw is voorzien van nieuwe installaties. Van elektriciteit tot luchtbehandeling en klimaatbeheersing. Er is zelfs een lift geïnstalleerd die alle verdiepingen met elkaar verbindt. In de kelder, waar ooit de kluis van de bank stond, vind je nu een levendige dans- en muziekschool. De grote stalen kluisdeur is behouden en doet nu dienst als een uniek raam, een knipoog naar het verleden.

Op de begane grond, het hart van het gebouw, is een nieuw grand café en restaurant geopend. Compleet met een eigen keuken, bar en een aparte zaal voor allerlei evenementen. Het terras aan de voorzijde biedt een uitnodigende entree en er is zelfs een directe doorgang naar de bibliotheek. De Rabobank heeft ook nog een klein plekje in dit nieuwe culturele hart behouden.

De ruime trap die we hebben weten te behouden, leidt je met een prachtige vide naar de andere niveaus van het gebouw. In het dak is een gigantische lichtstraat gecreëerd, waardoor daglicht op elke verdieping naar binnen stroomt.

De eerste verdieping biedt nu onderdak aan diverse kantoren en praktijkruimtes, allemaal badend in het licht en variërend in grootte. Een open galerij geeft een ruimtelijk gevoel en elk kantoor heeft zijn eigen toiletten en keukenblok.

Op de tweede verdieping, waar we een nieuwe dakopbouw aan de achterzijde hebben toegevoegd, vind je nu acht verschillende ruimtes. Deze variëren van 25 m² tot 130 m² en bieden onderdak aan tal van takken van sport: van kleine bedrijfjes tot schoonheidsspecialisten en interieurontwerpers. De grootste ruimte heeft een open structuur met zichtbare plafonds en akoestische wanden.

Dit project is een schoolvoorbeeld van hoe je een oud gebouw nieuw leven kunt inblazen, waarbij de geschiedenis wordt geëerd en tegelijkertijd ruimte wordt gemaakt voor de toekomst.

Meer informatie over ons werk of project Renovatie Cultuurbank ontvangen?

Vul onderstaand formulier in. Wij reageren zo spoedig mogelijk.